søndag 15. juli 2012

Mer "gamle" bøker

Barnepiken er hjerteskjærende, humoristisk, sterk og gripende. Den får deg til å le og gråte samtidig.
Barnepiken - Kathryn Stockett  Monica Carlsen
Året er 1962 i Jackson, Mississippi. I de svartes fattigslige nabolag bor fembarnsmoren Minny. Hun er 35 år, driftig, modig og høyrøstet. Ikke få ganger har hun fått sparken fordi hun ikke klarer å passe den skarpe tungen sin. Heldigvis er Minny byens beste kokk, og hennes kunster på kjøkkenet har berget ryktet hennes gang på gang. 17 år eldre Aibileen er Minnys rake motsetning og beste venninne. Aibileen jobber som barnepike for en hvit familie, hun er tålmodig, godhjertet og ettertenksom. Hennes store sorg i livet er at den eneste sønnen hennes døde svært ung.

I motsatt del av byen, på de hvites enemerker, bor 23 år gamle Skeeter på en staselig bomullsplantasje à la Tatt av vinden. Skeeter er en privilegert hvit jente, som tross status og rikdom strever med å finne sin plass her i livet. De to venninnene Elizabeth og Hilly har for lengst blitt husmødre og stiftet sine egne familier, og det samme forventes av Skeeter. Men Skeeter vil heller gå sine egne veier. Ikke er hun pen, og ikke har hun ambisjoner om å bli noens hustru. Hennes store drøm er å bli forfatter.

Det er Skeeters venninne Hilly som styrer det sosiale livet i byen og bestemmer hvem som er inne og hvem som er ute. Etter at hun setter i gang en ondsinnet kampanje som forbyr svarte å bruke samme toalett som hvite, får Skeeter øynene opp for den systematiske undertrykkelsen som byens svarte befolkning lider under. For første gang forstår hun at raseskillet lever i beste velgående. I skjul bestemmer Skeeter seg for å skrive en bok basert på de svarte barnepikenes tøffe hverdag som tjenere hos fordomsfulle hvite sørstatsfamilier. På tvers av alle sosiale lover utvikler hun et nært vennskap med Minny og Aibileen, og de tre kvinnene bestemmer seg for å samarbeide om bokprosjektet. Men hva vil skje hvis noen finner ut av det?

Mange ord som ikke er mine, dette her.
Jeg sier; les den eller hør den. Nå skal jeg se den!



Boktyveneller Boktyven - Markus Zusak Henning Hagerup
Mektig, annerledes, sterk og orginal,
Ni år gamle Liesel bor hos en fosterfamilie i Himmelgaten. Foreldrene hennes er blitt sendt til konsentrasjonsleir. Liesel stjeler bøker. Dette er hennes historie. Det er også historien om naboene hennes i Himmelgaten. Og om det som skjedde da bomberegnet kom.
Fortelleren, jeg-personen, hmm, nokså uvanlig i den rollen, tror jeg...
og denne boka er fin og lese og høre samtidig! Han som leser er Ivar Nørve, veldig bra!
Samtidig er det ikke helt på A4- måten bokstaver og tegninger er plasserte , derfor må det også sees.
Så her har du en jobb! Les og hør, og ikke gi opp etter 35 sider. Boka har over 500!

 


Pennys barndomsvenn, enkemannen Eddie, melder seg til krigsinnsats og sendes til England. Da tilbyr Penny seg å passe barna hans.
Penny flytter inn i Eddies leilighet og blir kjent med den jødiske husverten Jakob Mendel. Personlige tap og gruvekkende meldinger om nazistenes jødeforfølgelse i Europa gjør livet tungt for Jakob. Hvor er Hashem (Gud) i all denne lidelsen? Sammen opplever barna, Penny og Jakob hvordan krigen skaper avstand, men også knytter mennesker sammen.
Det som engang var, og Damer i dongeri er bøker av samme forfatter.



   Tommeskruen - Henry James Ola Otnes Per A. Hartun Henry James uttrykker seg på en fasinerende måte. Måtte ofte dra på smilebåndet over måten han forteller på. Han var nok ikke en mann av få ord. Tror jeg liker han, men var ikke så veldig begreistret for denne boken. det var en grøsser/triller. Må nok tilbake til biblioteket for å finne noe mer som han har skrevet.



I ettermiddag kjørte jeg noen mil, og hørte da ferdig denne boka.
Jeg var nok en litt farlig bilist, for jeg var sånn inne i boka, og rett som det var måtte jeg tørke tårer.
Den er nydelig og grusom og trist og rørende og god. Den er om to damer, Veronika og Astrid. En ung forfatter som kommer til et avsidesliggende hus i en liten by for å skrive en bok, en gammel dame som blir kalt " Heksen" . Har du ikke lest den , så må du bare gjøre det! Gjerne som lydbok, for da kan du både strikke og kjøre bil.

 
Flott bok, skal nok forsette med denne forfatteren
Drømmehjerte - Cecilia Samartin Kirsti Øvergaard
Vi møter vi kusinene og bestevenninnene Alicia og Nora. Vi møter dem først på Cuba, hvor begge kommer fra. Vi hører om dem og deres familier. Etterhvert bryter revolusjonen ut og Castro kommer til makten. Ting endrer seg og mange mennesker velger å forlate Cuba. Nora og hennes familie drar til USA og et nytt liv der. Mens Alicia og hennes familie blir på Cuba. Kusinene holder kontakten til tross for at de bor langt fra hverandre og det er store kontraster i livene deres. Når mange år er gått drar Nora tilbake til Cuba fordi Alicia er syk og trenger henne. Dette er ei fabelaktig bok som handler om vennskap, kjærlighet og tilhørighet. Nora er villig til å ofre mye for Alicia. De vil bestandig ha sine røtter på Cuba. En nydlig historie hvor man blir revet med og litt trist iblant.

 


Kaisa Ingemanson er en forfatter som jeg har lest av før, og som jeg likte godt, bl.a. Små sitroner gule.
Jeg gikk meg på en ny bok av samme forfatter, Bare vanlig vann.



En treffsikker, humoristisk og underholdende skildring av medaljens bakside – og en kvinnes jakt på lykken. Dette var en annens ord, men jeg er helt enig.
Stella Friberg, forfatter som virkelig har lykkes. Har alt det beste du kan kjøpe for penger, leiligheten, bilen, klærne av beste merke, you name it!
Les den!




Låte denne som lydbok på biblioteket.
Hadde hørt så mye positivt om "Sara`s nøkkel, av samme forfatter, så jeg lånte denne mens jeg ventet på den andre boka. Her er hva en eller annen har skrevet om boka:
Antoine Rey synes han har funnet den perfekte førtiårspresang til søsteren: en weekendtur til sommerens ferieparadis, der de ikke hadde vært siden de var barn. Helgen vekker minner, men ikke bare gode. Den siste sommeren de tilbrakte på øya, var like før moren døde. På vei hjem sitter søsteren taus og tankefull ved rattet, og idet hun tar sats for å fortelle hva hun har blitt minnet på, mister hun kontroll over bilen, og de kjører utfor. Søsteren blir hardt skadet, mens Antoine slipper unna uten en skramme. Hva var det søsteren ville fortelle? Antoine begynner å grave i familiehistorien, og litt etter litt avdekkes hemmeligheter som skulle holdes skjules for enhver pris. Tatiana de Rosnay har fått et stort publikum verden over med Saras nøkkel, og i 2009 var hun en av Europas mest leste forfattere. Hennes nye roman Bumerang er en gripende fortelling om hvordan taushet og fortielser kan holde en hel familie i en skruestikke, men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilgivelse - og mot til å tåle å konfrontere sannheten.





OmslagsbildeLeste denne for en stund siden. Har bestillt flere av samme forfatter.
Jamilet er en usedvanlig vakker jente som vokser opp i en støvete mexicansk landsby. Klærne skjuler et grotesk fødselsmerke. Det er som om hun har sittet i djevelens hånd. Hun skjønner ikke helt hvorfor de andre barna kaster stein på henne, og med håp om å bli som alle andre flykter Jamilet til USA. Der får hun en jobb som består i å ta seg av den gamle Señor Peregrino. Når han forteller om sin pilegrimsvandring til Santiago de Compostella, forandres alt. Samartin forteller en historie om aldri å miste troen på kjærligheten, og om å leve på den skjøre linjen mellom fantasi og virkelighet.






Dette er en kristen roman. Handlingen foregår i Oxford og studentmiljøet der rundt 1960. Vi hører om C.S Lewis som nettopp er død, Tolkien er der, og en av hovedpersonene, Kate, som kommer fra Amerika for å studere. Der kommer selvsagt en mann, flere menn, inn i bildet......
Boka er koselig og lettlest.Den viser oss gode bilder om hvordan det er på området til studentene, og rundt Oxford, vi blir dratt inn i litteraturen, og den viser oss en som vil være lydig mot Gud, og hans bud.








Små sitroner gule av Kaisa Ingemansson. Litt rar tittel kanskje, men veldig fin bok. En roman om å ta sjanser, - å finne seg selv, om vennskap og om kjærlighet. Agnes er hovedpersonen, som mister jobben, og kjæresten. Det er en fin bok som både kan leses og høres. Jeg lånte den på biblioteket.

Omslagsbilde

Skjebnehjulet av samme forfatter, handler om Ellinor, Nina og Miriam. Tre svært forskjellige kvinner som kun har det til felles at de er naboer. Den trygge naboatmosfæren forsvinner etter at det flytter inn en nynkvinne. Dette er den første av fire bøker.



Utskudd av Sadie Jones. Vi er tilbake til 1945. En syv år gammel gutt som venter sin far hjem fra krigen, men han og moren får ikke tibake den samme som reiste fra dem.. Familien går mer eller mindre i oppløsning, og en dag skjer en tragisk ukykke. Lewis, som gutten heter, er vitne til denne ulykken. Vi følger han gjennom noen år med selvskading og fengsel. Vi møter også Kit, som er den eneste som forstår ham, og prøver og hjelpe ham.
Les den da vel, eller hør den!

 
 
Kate Hannigan: A Novel (Cookson, Catherine)Jeg har leste mye av Cathrine Cookson for noen år tilbake. Nå snubla jeg over denne på biblioteket, og angra ikke på det. Les den! Der er også en bok nr 2, som heter Kate Hannigan`s datter. Har ikke lest den, men den ligger klar! 


Ingen kommentarer: